Вуков сабор

Кратак опис:

Вуков сабор, најстарија културна манифестација у Србији, посвећена очувању језика, писма и усмене књижевности, установљена је 1933. године као сећање на реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића. Одржавања Вуковог сабора за  становнике Тршића и околних села је време када пријатељи и рођаци из других крајева долазе у госте, као што то раде и приликом сеоске славе, и заједно учествују у програмима у оквиру Сабора. Програми су усмерени су на неговање усменог казивања, традиционалне игре и песме, гусларска надметања у извођењу епске поезије, односно представљање усмених традиција и израза и извођачке уметности. Локална заједница је имала велику улогу у осмишљавању програма ове манифестације, због чега она чини део идентитата места Тршић, у околини града Лознице у западној Србији.

Назив локалитета:
Тршић, Лозница