Теткица Бибија

Кратак опис:

Роми који живе у Србији, а који су православне вероисповести, славе Бибију, као заштитницу породице, а пре свега као заштитницу здравља деце. Свако место или град има свој посебан датум обележавања славе, што се објашњава легендом о Теткици Бибији која је у различите датуме стизала у разна места и вршила исцељења. Датуми обележавања ове ромсе славе су, углавном, везани за дане Васкршњег поста, па су и због тога покретни.

Бибија се обележава колективно, тако што се сви Роми окупљају код неког светог места – обично дрвета или крста, доносе славски колач и храну, а у неким крајевима и дарове за Бибију (чешаљ, огледало и дечју одећу) које каче на свето дрво. У појединим урбаним срединама, славари се окупљају у ресторанима и хотелима. Прославу организује домаћин Бибије, а на слави је обавезно присуство свештеника, иако је Теткица Бибија неканонизована светица.

Етнографска област или регион:
Централна и источна Србија, Београд и околина, Косово и Метохија