XIV Сабор гајдаша балканских земаља у Сврљигу

XIV Сабор гајдаша балканских земаља у Сврљигу 2021.
XIV Сабор гајдаша балканских земаља у Сврљигу 2021.
XIV Сабор гајдаша балканских земаља у Сврљигу 2021.
XIV Сабор гајдаша балканских земаља у Сврљигу 2021.

XIV Сабор гајдаша балканских земаља је одржан у петак 06. августа 2021. године у Сврљигу, у организацији Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг. На овогодишњем Сабору је учествовало 14 гајдаша из Србије, и то четири гајдаша који су припадници старије генерације и десет младих гајдаша, међу којима и једна гајдашица, који су већ овладали вештином свирања овог традиционалног народног инструмента. Поред гајдаша из Србије, на Сабору су наступили и гости из Грчке и Северне Македоније, а куриозитет је било и учешће Тара Кадоока из Јапана, студента етнологије и антропологије на Филозофском факултету у Београду, који већ неколико година свира и пева уз велике војвођанске гајде.

У оквиру Сабора гајдаша, одржан је и округли сто на тему „Будућност Сабора гајдаша“, који су иницирали др Мирјана Закић (етномузиколог), Светлана Азањац (етномузиколог) и Милен Гојковић (један од оснивача Сабора), овогодишњи чланови жирија. Гајдаши су били у прилици да постављају питања и да дају предлоге у вези са организацијом Сабора у наредном периоду, али и потребом носилаца умећа свирања на гајдама за целогодишњом активном комуникацијом са организаторима Сабора, у сврху заједничког рада на пружању подршке у очувању овог наслеђа.  

Свирање на гајдама, елемент нематеријалног културног наслеђа из домена извођачких уметности, уписано је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије 2012. године, а на предлог Музиколошког института САНУ, у сарадњи са Културним центром Сврљиг, Центром за културу града Зајечара, Културним центром Панчево, Академским друштвом за неговање музике „Гусле“ из Кикинде и КУД „Јабаничко коло“ из Лебана.  

Извор и фотографије: Владан Радисављевић, етнолог и гајдаш