V ткачка колонија на Старој планини

V ткачка колонија на Старој планини одржана је од 4. до 7. августа 2020. године у селу Дојкинци код Пирота. Ткачка колонија је била посвећена савладавању знања и вештина у вези са израдом пиротског ћилима и окупила је ткаље из Панчева, Сремске Митровице, Беле Паланке, Лознице, Београда и Стапара (код Сомбора).

Вештине пиротског ћилимарства демонстрирала је Славица Ћирић, директорка Занатске задруге за израду ћилима и сувенира „Дамско срце“, из Пирота, а Саша Срећковић, музејски саветник у Центру за нематеријално културно наслеђе, одржао је излагање на тему „Партиципативно пописивање нематеријалног наслеђа у заједницама“. Овогодишња ткачка колонија је, због епидемиолошке ситуације изазване пандемијом вируса SARS-CoV-2, окупила мањи број учесница у односу на претходне године.

Учеснице ткачке колоније на Старој планини, које су савладале израду комада са мотивом „совре“, добиле су сертификате, а стручна комисија је доделила и признања за најбоље технички изведен рад, колористичку иновативност, као и изузетну вештину у изради.

V ткачка колонија на Старој планини организована је у сарадњи градова Пирот, Сомбор и Нови Пазар и Етно мреже, а уз подршку Амбасада САД и Канаде и НАЛЕД-а. Колонији је присуствовала и Кати Чаба, амбасадорка Канаде у Србији, а учешће Ен Годфри, супруге амбасадора САД-а у Србији, програму је дало међународни карактер.

Фотографије: Етно мрежа