Сабор фрулаша у Прислоници 2015

XXVIII Сабор фрулаша Србије „Ој Мораво“, одржан је од 24. до 26. јула 2015. године у селу Прислоница код Чачка. Централна манифестација Сабора је била такмичење за најбољег фрулаша у изворној и савременој категорији са и без пратње оркестра, у дуету, као и такмичење младих фрулаша у категоријама до 12 година и од 12 до 16 година. Поред такмичарског, организатори су приредили и богат предсаборски и пратећи програм.

Сабор фрулаша у Прислоници обухвата неколико сегмената активне заштите фрулашке праксе у Србији. Поред организовања такмичења за најбољег фрулаша у шест категорија, саставни део Сабора је и едукација, која се спроводи кроз школу фруле у Брусу, коју похађају млади фрулаши који су се на предтакмичењима квалификовали за Сабор. Научно-истраживачки карактер Сабора се огледа у сарадњи са Факултетом музичке уметности из Београда. Током Сабора, професори и студенти са Катедре за етномузикологију праве етномузиколошке записе и похрањују их у фоноархив Факултета. Рад на подизању свести о историјату, распрострањености и значају фрулашке праксе у Србији, ове године је представљен кроз изложбу „Фрула, наша“, ауторке Снежане Шапоњић Ашанин из Народног музеја у Чачку која је постављена у холу хотела "Београд" у Чачку. Изложбу је организовао Народни музеј у Чачку у сарадњи са Туристичком организацијом Чачак и Пословним удружењем жена "Надежда Петровић".

„Фрулашка пракса у Србији“ је, одлукoм Нaциoнaлнoг кoмитeтa зa нeмaтeриjaлнo културнo нaслeђe од 18. јунa 2012. гoдинe, уписaна нa Листу нaмaтeриjaлнoг културног нaслeђa Србиje нa предлoг Сабора фрулаша у Прислоници, у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ.