Ратарске свеће у манастиру Троноша

Становници села у околини манастра Троноша су на Велики четвртак, 13. априла 2017. године, приложили две велике ратарске свеће манастирској цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице у Троноши. Свеће тешке по 50 килограма и високе око 1,5 метар израђене су од прилога које су мештани села из околине манастира прикупили током Ускрешњег поста и на Велики четвртак, донели до чесме Девет Југовића у близини манастира. Након украшавања цвећем и босиљком свеће су у поворци су унете у манастирско дворише, где је фомрирана литија након које су свеће унете и постављене уз олтар.

Изливање и паљења ратарских свећа део је Ускршњих обичаја на подручју западне Србије у којем учествоју становници села Тршић, Коренита, Зајача, Пасковац, Горња Борина, Козјак у Јадру, општина Лозница, настојећи кроз одржање обичаја обезбеде бољи род усева, плодност, стоке и здравља укућана и добробит читаве заједнице.

Обичај изливања и паљење ратарских свећа је део друштвених обичаја, ритуала и свечаних догађаји који је уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије у јуну 2012. године.