Радионица на тему „Очување вокалних традиција као дела нематеријалног културног наслеђа на подручју Хомоља“ одржана у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици

Студио Антика фест 2021. Жагубица
Студио Антика фест 2021. Жагубица
Студио Антика фест 2021. Жагубица
Студио Антика фест 2021. Жагубица
Студио Антика фест 2021. Жагубица
Студио Антика фест 2021. Жагубица

Mанифестацијa „Студио Антика фест“, посвећенa очувању нематеријалног културног наслеђа источне Србије, одржана је 28. августа 2021. године у Жагубици у организацији Завичајног музеја Хомоља и Удружења „Дунавфест Србија“, у сарадњи са Центром за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду и уз подршку Министарства културе и информисања.

Од свог оснивања, „Студио Антика фест“ усмерен је на подизање свести о значају очувања „живог наслеђа“ кроз истицање његове улоге у очувању локалних културних идентитета. Централна тема овогодишње манифестације „Очување вокалних традиција као дела нематеријалног културног наслеђа на подручју Хомоља“, окупила је стручњаке и носиоце знања и вештина у вези са традиционалним певањем из ове регије. Док су стручњаци говорили о основним мерама заштите нематеријалног културног наслеђа, са посебним акцентом на улогу носилаца и локалних заједница у том процесу, носиоци „живог наслеђа“ су пренели своја искуства у савладавању традиционалног начина певања. 

У програму овогодишњег „Студио Антика феста“, који је обухватио радионице, предавања и промоцију традиционалне музике, учествовали су: Небојша Брадић, редитељ и оснивач „Антика феста“, Светлана Спајић, традиционална певачица и педагог, Данијела Филиповић, кустос и координатор Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, др Милош Матић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду и председник Комисије за упис елемената у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, др Марко Стојановић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду и члан Комисије за упис елемената, Сузана Атнић, музејски саветник Народног музеја Зајечар и регионални координатор за НКН источне Србије, Даница Ђокић, музејски саветник Народног музеја Пожаревац и Саша Илић, директор Завичајног музеја Хомоља у Жагубици.

Фотографије: Марко Стојановић