Презентација „Породична слава – упис на Репрезентативну листу УНЕСКО-а“ нa Сajму туризмa

На позив Туристичке организације Србије, Центар за нематеријално културно наслеђе Етнографског музеја у Београду – Установе културе од националног значаја прeдстaвиo je на Сајму туризма, у четвртак 19. фебруара 2015. године, Породичну славу, као први упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Наглашавајући значај одлуке о упису коју је донео Међувладин комитет за нематеријално културно наслеђе Унескоа 27. новембра 2014. године, указано је да је Слава, као један од наших напрепознатљивијих обичаја, поред националног значаја, добила и ширу, међународну видљивост. На презентацији је посебно истакнута сарадња државних институција, националаних и регионалних установа културе, туристичких и невладиних организација, приватних инцијатива и поједницана, не само у процесу израде номинације, већ и за одрживост и очување, како овог обичаја, тако и целокупног нематеријалног културног наслеђа.

Током трајања 37. Сајма туризма, од 19. до 22.02.2015. године, у оквиру штанда Туристичке организације Србије, организовано је представљање Етнографског музеја у Београду и његовог Центра за нематеријално културно наслеђе.