Паљење петровданских лила у Лозници

Колективно паљење лила – лилање, одржано је 11. јула 2019. године око 20 часова у порти цркве Покрова Пресвете Богородице („старе цркве“) у Лозници. У лилању је учествовало око 500 деце и одраслих, а лилало се и у порти цркве Вазнесења Господњег, као и на раскрсницама у граду и околним селима.

Обичај прављења и паљења петровданских лила вековима је присутан на подручју западне Србије и везује се за празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу – Петровдан, који се прославља 12. јула. У данима који претходе Петровдану, чланови локалне заједнице праве лиле од огуљене коре трешње или брезе коју причвршћују на врх лесковог штапа и остављају да се суши. Централни догађај овог обичаја – колективно паљење ватри, одиграва се вече уочи Петровдана. Ове године, овај догађај је одржан као саставни део фестивала "Лила Ло".

Обичај паљења петровданских лила – лилање, уписан је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије 2017. године, а на предлог Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице.