Округли сто „Нематеријално културно наслеђе у функцији одрживог развоја локалне заједнице на примеру словачког наивног сликарства у Србији“

Округли сто „Нематеријално културно наслеђе у функцији одрживог развоја локалне заједнице на примеру словачког наивног сликарства у Србији“, одржан је 16. маја 2016. године у организацији Фондације „Бабка“ Ковачица, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Туристичке организације Србије (ТОС) у Београду.

Округли сто, који је окупио наивне сликаре из Ковачице, представнике локалне самоуправе, туристичких организација, УЛУС-а, професоре туризма и економије, представнике Амбасаде Словачке у Србији, као и стручњаке из Центра за нематеријално културно наслеђе, организован је с циљем размене искустава у очувању елемената НКН и њиховом презетновању као туристичког потенцијала. Ово је, уједно, била и прилика да се истакне и двадесетпетогодишњица рада галерије „Бабка“ из Ковачице, као и да се представе носиоци елемента словачког наивног сликарства, који се налази на Националној листи нематеријалног културног наслеђа Србије. Након Округлог стола, отворена је изложба слика из колекције галерије „Бабка“ под називом „Словачко наивно сликарство у Србији“ у Комбанк арт холу, у згради „Политике“ у Београду.

Рад Округлог стола су поздравили Љиљана Черовић, испред Туристичке организације Србије, др Милена Драгићевић Шешић, редовни професор Факултета драмских уметности у Београду, др Лукреција Ђери, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, као и Јан Хусарик, председник Општине Ковачица. Уводничар, уједно и модератор скупа, била је МА Данијела Вићентијевић, самостални саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, која је имала излагање на тему „Нематеријално културно наслеђе у функцији одрживог развоја локалне заједнице на примеру словачког наивног сликарства у Србији“. Затим је доц. др Александра Бракус, предавач на Високој школи модерног бизниса у Београду, говорила на тему „Менаџмент догађаја: промовисање и креирање културно-туристичког бренда локалне заједнице Ковачица кроз словачку наивну уметност“. На крају је Павел Бабка, оснивач Фондације Бабка Ковачица, имао излагање под називом „Словачко наивно сликарство у Србији, између нематеријалног културног наслеђа и младе креативне економије“.

Током дискусије на Округлом столу, учесници који се баве туризмом су указали на све наглашенију потребу туриста да упознају културу и живот људи на дестинацијама које посећују. У том смислу, они виде област културе и нематеријалног културног наслеђа као нешто што може да обогати туристичку понуду неког места. Са друге стране, стручњаци из области заштите нематеријалног културног наслеђа, указали су на опасност од претеране комерцијализације ове врсте наслеђа, што би могло да угрози његов опстанак, како на Националној, тако и на УНЕСКО-вим листама нематеријалног културног наслеђа. Дискутовало се и о савременим видовима презентације наслеђа, као што су приповедање (storytelling) и оживљавање историје (living history), који могу бити подједнако интересантни и туристима и млађим припадницима локалне заједнице, а све у сврху едукације и преношења знања о културном наслеђу.

Учесници Округлог стола су се сложили да је за адекватно укључивање културног наслеђа у одрживи развој локалне заједнице неопходна константна сарадња између сектора културе, образовања, туризма и економије. На тај начин би се обезбедила правилна употреба и промоција културног наслеђа, без бојазни да се оно претвори у робу.