Одржана 6. ткачака колонија на Старој планини

Радионица ткања, Техничка школа Пирот, 14. 7. 2021.
Радионица ткања, Техничка школа Пирот, 14. 7. 2021.
Радионица ткања, Техничка школа Пирот, 14. 7. 2021.
Ткачка колонија, Дојкинци, 15. 7. 2021
Ткачка колонија, Дојкинци, 15. 7. 2021

„VI ткачкa колонија на Старој планини“, манифестација посвећена очувању пиротског ћилимарства, одржана је од 12. до 15. јула 2021. године у Дојкинцима. Вештину ткања на вертикалом разбоју и израду мотива карактеристичних за пиротски ћилим, током овогодишње Ткачке колоније савладавали су уз менторство Славице Ћирић ткаље из Пирота, полазнице и полазници различитих генерација из Новог Пазара, Инђије, Параћина, Сремске Митровице, Беле Паланке, Лесковца и других места. Ткачка колонија на Старој планини, коју организује Етно мрежа у сарадњи са Занатском задругом „Дамско срце“, уз подршку Града Пирота, део је активности локалнe заједницe на очувању знања и вештине израде пиротског ћилима.

Едукативни програми овогодишње Колоније, чији је циљ подизање свести о значају очувања пиротског ћилимарства, остварени су и уз учешће стручњака из мреже за нематеријално културно наслеђе Србије. О значају ћилимарства, традиционалне вештине сачуване до данас, у програмима практичне обуке говорила је регионална координаторка за нематеријално културно наслеђе за централну Србију Снежана Шапоњић Ашанин, а у завршном програму Колоније, координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе Србије Данијела Филиповић је истакла важност препознавања вредности сопственог наслеђа у локалној заједници. Она је подсетила да је за очување нематеријалног културног наслеђа неопходно стварање услова за његово проношење на следеће генерације, наглашавајући да активности које обухватају едукативне и промотивне програме, као што је и Ткачка колонија, јесу део мера које је потребно предузети за остваривања овог задатка.  

У оквиру завршних активности „VI ткачке колоније на Старој планини“, којем су присуствовали су и амбасадорка Португала Марија Вирхинија Пина, амбасадори Канаде Џајлс Норман и Белгије Кун Дам, Виолета Јовановић председница УО Етно мрежe указала да Колоније има за циљ афирмацију традиционалних заната, али представља и подстицај за оснаживање жена. Градоначелник Пирота Владан Васић је указао да, у оквиру програма локалне самоуправе на заштити наслеђа, очување пиротског ћилимарства има посебан значај, како због његове вредности за заједницу, тако и због тежине самог заната, која резултира недовољном заинтересованошћу младих за његово учење.

Током трајања Ткачке колоније, Град Пирот је организовао и радионице ткања у средњој Техничкој школи у Пироту, с циљем презентације и приближавања овог традиционалног заната ученицима школе у којој су пре неколико деценија постојали и смерови за образовање ткаља. Истовремено, Музеј Понишавља из Пирота је представио филм о пиротском и ћипровском ћилимарству реализован у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње који ова институција остварује у сарадњи са партнерима из Ћипроваца у Бугарској.

Пиротско ћилимарство уписано је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије у јуну 2012. године, на предлог Града Пирота и Музеја Понишавља.

Фотографије: Центар за НКН