Нематеријално културно наслеђе Србије представљено у Тршићу

Фотографија, Центар за културу "Вук Караџић" Лозница
Фотографија, Центар за културу "Вук Караџић" Лозница
Фотографија, Центар за културу "Вук Караџић" Лозница
Фотографија, Центар за културу "Вук Караџић" Лозница

Изложба Нематеријално културно наслеђе Србије, која има за циљ промоцију нематеријалног културног наслеђа уписаног у Национални регистар, као и наслеђа уписаног на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, одржана је од 18. септембра до 18. октобра 2021. године у Музеју језика и писма у Тршићу. Посетиоци Музеја и 88. Вуковог сабора били су у прилици да се упознају са елементима живог наслеђа из домена извођачких уметности, усмених традиција, обичаја, занатских знања и вештина и знања у вези са припремом традиционалних јела који су, преносећи се с генерације на генерацију у оквиру породице и шире заједнице, сачувани до данас. Део овог наслеђа чине и елементи који су уписани на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства – породична слава, коло - традиционална народна игра, певање уз гусле и злакуско лончарство.

Изложбу ауторке Данијеле Филиповић, координаторке Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, до сада су имали прилику да погледају посетиоци Етнографског музеју у Београду и Словеначког етнографског музеја у Љубљани (2018), Културног центар Србије у Паризу (2019), а гостовање у Музеју језика и писма, прво је приказивање изложбе у институцијама културе у Србији.

Фотографије: Центар за културу "Вук Караџић" Лозница; Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду