Манифестација „Коло за дукат“

Туристичко-спортска организација општине Крупањ и Црквени одбор добропоточке општине, уз подршку Општине Крупањ, организују манифестацију „Коло за дукат“, која се одржава на Петровдан, 12. јула у Добром Потоку. 

Централни део манифестације посвећен је очувању традиционалне народне игре коло и обухвата такмичење у игрању различитих типова кола (моравац, ђурђевка, шабачко коло и др), на којем најуспешнијем играчу и играчици, додељује дукат. Поред такмичарског, манифестација садржи и ревијални програм у којем учествују културно-уметничка друштва и певачке групе из Крупња и околине, као и деца из локалних школа и вртића.

Сабор играња за дукат први пут је одржан на Петровдан 1898. године на Капетановој води изнад Крупња, у спомен на среског начелника, капетана Петра Радојловића. Потомци капетана Радојловића су до 1941. године дукатима награђивали најбоље младе играче кола (девојку и младића), као и такмичаре у бацању камена са рамена и скакању у даљ из места. Манифестацију је 1997. године обновио свештеник цркве Светог успења Пресвете Богородице, Александар Ђурђев. Овој манифестацији данас, поред локалног становништва, присуствују и гости из различитих крајева Србије и иностранства.

Овогодишњој манифестацији „Коло за дукат“ присуствовали су и стручњаци Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, који су боравили на подручју Рађевине с циљем евидентирања нових елемената нематеријалног културног наслеђа.

Фотографије: Центар за НКН