Етнографски музеј у Београду номинован за Награду Националног комитета ICOM Србија

Комисија за предлагање и номиновање кандидата за доделу Награде Националног комитета ICOM Србија за 2020. годину, номиновала је Етнографски музеј у Београду као једног од кандидата за награду у категорији Музеј године.

Током више него изазовне 2020. године, Етнографски музеј је, успешном реализацијом плана и програма рада, остварио значајне резултате у домену изложбених активности, истраживања и документовања етнографског културног наслеђа, конзерваторске обраде предмета и издаваштва. Такође, постигнути су значајни резултати у области очувања нематеријалног културног наслеђа, пре свега кроз рад Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, који је од 2012. године саставни део Музеја.

Најзначајнији резултат рада Центра је упис злакуског лончарства – лончарства ручног витла из села Злакуса, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Такође, Центар је обележио десет година примене Унескове Конвенције (2003) у Србији организовањем и реализацијом онлајн стручног скупа „Нематеријално културно наслеђе између заједница и експерата“, на којем је сагледан досадашњи рад на очувању живог наслеђа. Праћењем и онлајн презентацијом практиковања регистрованог нематеријалног културног наслеђа током 2020. године, као и дељењем добијених информација о стању елемената на терену путем Унескове платформе, Центар је активно допринео размени информација на међународном нивоу у вези са очувањем живог наслеђа у условима пандемије коронавируса (SARS-CoV-2).

У наредном периоду, на сајту и друштвеним мрежама Националног комитета ICOM Србија, биће представљени сви номиновани кандидати у категоријама Музеј, Публикација, Пројекат и Стручњак године, а проглашење победника ће се обавити на Свечаној седници НК ICOM Србије, заказаној за 18. мај 2021. године, када се обележава и Међународни дан музеја.